Mentaal en fysiek fit op de werkvloer: een positief domino-effect!
Het aantal langdurig zieke werknemers liep in 2023 op tot bijna een half miljoen. Op minder dan 20 jaar tijd zag de Belgische arbeidsmarkt dit cijfer verdubbelen. Dat zijn verontrustende cijfers, toch …?! Opvallend: in hetzelfde jaar is het aantal re-integratietrajecten sterk gedaald. Hoe kan je als bedrijf voorkomen dat mensen uitvallen? En hoe wordt een re-integratieproces wél een succes? Ontdek het in deze blog!
Vormen het aantal burn-outs en het stressniveau op de werkvloer een spiegel van de bedrijfscultuur? Ligt in het antwoord op deze vraag ook de sleutel om langdurig absenteïsme te voorkomen? Feit is, willen we de stijgende trend stoppen, dan moeten we uitgaan van een gedeelde verantwoordelijkheid. Care Changers zet daarom diverse initiatieven op rond de thema’s ‘gezondheidspromotie- en bevordering’, en dit samen met diverse actoren. Van beleidsmakers tot zorgverstrekkers. En ja, ook bedrijven kunnen als katalysator fungeren om hun medewerkers te begeleiden richting een gezonder leven.
Gezondheidspreventie, in de ruime betekenis van het woord, berust op drie pijlers:
- gezonde voeding;
- fysiek welzijn;
- psychische gezondheid.
Hoe gezonde voeding stimuleren op de werkvloer?
Mensen zijn zich soms niet bewust van hun ongezonde eetgewoontes. Maar weet dat je de bedrijfskantine zo kan inrichten dat je gezond gedrag uitlokt. Neem nu het voorbeeld van een automaat gevuld met gezonde tussendoortjes en smoothies. Bye bye suikerhoudende snacks en frisdranken, hello soep en vers fruit. Het is nog 100% fiscaal aftrekbaar ook!
Een kleine investering in ergonomie of het stimuleren van gezondere voeding, kan al wonderen doen. De kleinste kmo kan gigantische gezondheidswinsten boeken zonder daarvoor ingewikkelde hr-strategieën uit te rollen.
Iedereen fysiek fit
Meer bewegen is key als je het over preventie hebt. Beweegsessies, zit-sta bureaus, fietsvergoedingen voor woon-werkverplaatsingen, sportieve afterwork teamactiviteiten, … Het zijn stuk voor stuk inspirerende initiatieven. Alle beetjes helpen!
Net zoals je je bedrijf financieel kan laten begeleiden, kan je dat ook doen voor de gezondheid van de medewerkers.
Mentaal welzijn
Geestelijke gezondheid is minstens zo belangrijk als fysiek welzijn. Dit blijkt uit de toename van het aantal burn-outs en depressies. Hoe kunnen werkgevers bijdragen tot de mentale veerkracht van hun medewerkers? Ruimte laten om te deconnecteren en het vermijden van aanhoudende stresssituaties, zijn eerste belangrijke stappen. Maar ook een open dialoog is meer dan ooit noodzakelijk.
‘What’s in it’ voor de werkgever?
Medewerkers die zowel op mentaal, fysiek als sociaal vlak fit zijn, brengen je als bedrijf veel verder. Bovendien hebben bedrijfsleiders ook een morele taak naar hun werknemers en de maatschappij in haar geheel toe.
Heuse health cities bouwen - zoals technologiereus Google doet voor zijn medewerkers - is voor kleine ondernemingen niet haalbaar. Maar toch is elke investering in menselijk kapitaal, er een die zich terugverdient: fittere werknemers zijn gemotiveerder én productiever in hun job. Met als eindresultaat: minder ziekteverzuim, wat de druk op de zorgsector, de geestelijke gezondheidszorg en de sociale zekerheid helpt verminderen.
Van gezonde mensen tot gemotiveerde medewerkers: het is een boeiend thema, waar gelukkig steeds meer bedrijfsleiders zich bewust van zijn. Toch is er nood aan een meer samenhangende aanpak. Bij Care Changers staat dit dan ook hoog op de agenda!