Bouwen aan de toekomst van onze zorgsector

Het aantal 66-plussers blijft in België de komende jaren sterk stijgen, met zelfs een verdubbeling tegen 2050. Tegelijk blijft nu al een grote groep mensen met een mentale of fysieke beperking in de kou staan. Want zo ervaren zij de ellenlange wachtlijsten en hun radeloze zoektochten naar de nodige zorg en ondersteuning. De vraag dringt zich dus op: hoe kan de zorginfrastructuur aan deze groeiende vraag voldoen? Care Changers klopte aan bij knappe koppen binnen het gezondheidsveld met de vraag wat zij hiervan denken. 

 

(Woon)zorg-infrastructuur: vandaag en morgen

Vergrijzing, personeelstekorten en snel stijgende kosten voor gezondheidszorg. Davert het huidige Belgische zorgsysteem op zijn grondvesten? Het is een vraag die we ons moeten durven stellen… Feit is dat de stijgende noden groter zijn dan wat het beschikbare aanbod aankan. De meest voor de hand liggende oplossing - naast goed georganiseerde ziekenhuizen - is natuurlijk zorgcapaciteit bij creëren. Maar zet dit de sociale zekerheid in België niet verder onder druk? En gaat het enkel en alleen om een probleem van kwantiteit? Wij zouden geen Care Changers zijn, mochten we deze uitdaging niet met een open blik bekijken.

 

Het brede spectrum van de zorginfrastructuur: anders bekeken

We willen met meer ambulante ondersteuning en innovatieve wooninitiatieven een nieuw model om te voldoen aan de behoeften van mensen met een beperking. Bij inclusieve woonoplossingen gaat het om veel meer dan een plaats in een klassieke zorginstelling. Essentieel is de zelfredzaamheid van de zorgvrager. En ja, ik kijk hierbij ook naar de rol die sociale huisvestigingsmaatschappijen kunnen spelen. In combinatie met buurtwerking, huisartsenposten, een goede geestelijke gezondheidszorg, enzovoort.

Voor wie mentale gezondheid minstens even belangrijk is als het fysieke aspect. Ook hij ziet de bestaande vorm van residentiële zorg niet als de enige zaligmakende oplossing. Ook andere paden zijn zeker de moeite waard om te bewandelen. Nieuwe creatieve woonvormen laten toe om een thuisgevoel te creëren met respect voor de privacy van de bewoners. Alleen zo kunnen we vereenzaming bij ouderen - die helaas maar al te vaak voorkomt – tegengaan. We denken vandaag te weinig vanuit het perspectief van mentaal welzijn.”

Inzetten op de differentiatie van zorgvormen en aanbodstructuren met bijhorende aanpassing van de infrastructuur waardoor zorg kleinschalig en buurtgericht kan blijven. 

 

Werk maken van ambulante zorgvormen

Laat ons even dieper ingaan op het principe van hybride zorg. Immers, dit komt in zowat alle gesprekken naar voor. Hoe kan zo’n model er dan precies uitzien? Als we afstappen van ‘hokjesdenken’ en meer inzetten op diversiteit en inclusie binnen de reguliere zorg - liefst al vanaf de schoolbanken - dan zijn we al een grote stap vooruit. We geloven oprecht dat dit voor een grote groep mensen met een beperking mogelijk is.

We kijken naar een toekomst waarbij medische opvolging deels op afstand mogelijk is. Geruggensteund door een gezondheidssysteem dat inzet op een preventieve en curatieve kwaliteitszorg.

 

Samen fundamenten leggen voor integrale zorg

Werken aan een groter woonaanbod voor mensen met zorgbehoeften doe je niet alleen. Daarom sloeg Triginta, specialist in sociaal-maatschappelijk vastgoed, de handen in elkaar met de erkende sociale onderneming Oak Tree Projects. Meer betaalbare en kwalitatieve woningen voor kwetsbare profielen. Dat is hun gedeelde missie. Met unieke, inclusieve woonprojecten in onder meer Essen, Wijgmaal, Meise en Turnhout, plus nog 270 woonunits in de pipeline, zetten ze een geslaagd nieuw concept neer binnen het zorgvastgoed.

 

Mindshift nodig

De ideeën en de eerste realisaties zijn er, maar de uitdaging van de vergrijzing is groot en valt niet alleen op te lossen binnen de muren van medische organisaties, ziekenhuizen, psychiatrische zorginstellingen, verpleeghuizen of woonzorgcentra. Er moet overduidelijk een mindshift komen met alternatieve vormen van zorgverlening binnen de brede medische sector, die bovendien een antwoord bieden op patiëntgerichte zorg. Wij, Care Changers, zijn vastbesloten om gezondheidsbevordering samen in beweging te zetten. Ben je actief binnen het werkveld? En wil je bijdragen aan een zorg die kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar blijft voor de toekomstige generaties? Draag je steentje bij! Contacteer ons.
Bouwen aan de toekomst van onze zorgsector

 

Vragen over onze Care Changers realisaties?

Neem contact op
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
CareChangers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor Care Changers en ontvang inspirerende updates over de laatste zorginnovaties

Ik ga akkoord met de privacy policy.

Inschrijven